Čo je teplota svetla? Akú farbu svetla vybrať?

Dôležitým faktorom pri výbere správneho osvetlenia je farba svetla. Táto hodnota, nazývaná aj teplota chromatickosti svetla (CCT – Correlated Colour Temperature, čiže korelovaná teplota svetla) sa udáva v Kelvinoch. Typické teploty svetla LED osvetlenia sú 3000K, 4000K, 6000K a 6500K. Pri iných zdrojoch svetla a podmienkach môže byť aj nižšia alebo aj vyššia. Nasledovný obrázok ukazuje jednotlivé hladiny Kelvinov.

Farba svetla podľa Kelvinov

Jav zmien farieb svetla možno pozorovať aj počas dňa. Ráno, pri východe slnka je farba svetla na úrovni 1800K-2500K, doobeda v rozmedzí 2700K-3500K a na poludnie 4200K-10000K v závislosti aj od poveternostných podmienok a ročného obdobia. Od poludnia teplota svetla opäť klesá.

Typy farieb svetla

Teplá biela pre oddych (do 3000K)

Osvetlenie obývačky teplou bielou farbou svetlaKlasické vláknové žiarovky (edisonky) svietili teplou bielou farbou svetla. Prirovnať by sme ju mohli aj k svetlu sviečky alebo západu slnka. Teplá biela navodzuje pocit pokoja, preto túto farbu odporúčame do oddychových miestností, napríklad do spálne, detskej izby či obývačky. Ale napríklad aj na toaletu, aby vás svetlo pri nočnej alebo rannej návšteve nezobudilo. 😊

Pre predstavu uvádzame aj príklady teplých bielych farieb svetla:

  • 1400K – žeravé uhlíky
  • 1900K – sviečka
  • 2500K – východ a západ slnka
  • 2800K – klasická vláknová žiarovka

Neutrálna biela pre bežné aktivity (od 3500K-5500K)

Osvetlenie kúpeľne neutrálnou bielou farbou svetlaNeutrálna biela farba svetla býva označovaná aj ako denná biela – pretože sa podobá dennému svetlu po veľkú časť dňa v našich klimatických podmienkach. Je to “zlatá stredná cesta”. Túto farbu svetla môžete použiť aj na miestach, kde chcete pracovať, ale aj tam, kde chcete oddychovať.

Vhodná je na osvetlenie kuchyne, kúpeľne, pracovne alebo aj do detskej izby. Neutrálna biela farba svetla sa využíva aj pri osvetlení terasy, obchodov, kancelárie alebo lekárskych ordinácií.

Pre predstavu uvádzame aj príklady neutrálnych bielych farieb svetla:

  • 3500K – osvetlenie v štúdiu
  • 4200K – doobedie
  • 5000K – žiarivka

Studená biela pre prácu (nad 6000K)

Osvetlenie čerpacej stanice studenou bielou farbou svetlaStudená biela farba svetla sa hodí na miesta, kde sa vyžaduje zvýšená pozornosť a koncentrácia. Odporúčame ju preto na osvetlenie kuchynských liniek, pracovných dosiek, kancelárií, do dielní alebo do garáží.

V priemysle, kde sa táto farba svetla vyskytuje najčastejšie, sa využíva na osvetlenie skladov, výrobných hál, čerpacích staníc alebo aj parkovísk.

Pre predstavu uvádzame aj príklady studených bielych farieb svetla:

  • 5600K – blesk na fotoaparáte
  • 6000K – slnečný deň, v tieni
  • 6500K – xenónové svetlá automobilov
  • 8000K – cez deň, polooblačno
  • 10000K – zamračené, hmlisto
  • 14000K – trubice v soláriu
  • 20000K – sterilizačné UV lampy

RGB pre efekt

Osvetlenie reštaurácie RGB LED reflektormiRGB LED osvetlenie disponuje možnosťou zmeny farby svetla, ktoré vzniká prekrytím troch základných farieb – červenej (Red), zelenej (Green) a modrej (Blue). Biela farba pri RGB LED osvetlení nemá taký svetelný tok a odtieň ako biele svetlo pri LED osvetlení s jednou farbou svetla. V prípade, ak chcete plnohodnotnú bielu farbu svetla, môžete si zvoliť RGB+W osvetlenie, kde popri RGB čipoch sú aj čipy bielej farby svetla.

Tento typ osvetlenia je vhodný ako dizajnový doplnok. RGB LED pásmi si môžete osvetliť barový pult alebo podsvietiť TV, RGB LED reflektormi zas dodať šmrnc vašej záhrade.

Aké farby svetla sa hodia do miestností domácnosti?

Pri výbere farby svetla berte do úvahy farbu interiéru a jeho zariadenia, resp. priestoru, ktorý chcete osvetliť. Príliš tmavý priestor si vyžaduje jasnejšiu farbu svetla, svetlý práve naopak, jemnejšiu, s nižšou teplotou.

Takisto môže farba svetla pôsobiť aj na vašu náladu, pracovné nasadenie alebo dokonca na množstvo melatonínu. Studená biela v spálni môže spôsobiť, že budete ťažšie zaspávať alebo sa ráno budiť podráždení, teplá biela v pracovni môže mať za následok nižšiu koncentráciu a tým pádom aj zložitejšie riešenie pracovných úloh.

V nasledovnej tabuľke uvádzame miestnosti a k nim vhodné farby svetla, ktoré vám môžu pomôcť pri výbere LED osvetlenia:

Teplá biela Neutrálna biela Studená biela
Obývačka X X
Kuchyňa X X
Detská izba X X
Kúpeľňa X X
Pracovňa X X
Záhrada X X
Garáž X X

 

Trochu fyziky na záver: Farebná teplota je spektrum bieleho svetla. Je to farba tepelného žiarenia vydávaného čiernym telesom. (Absolútne) čierne teleso je hypotetické teleso, ktoré pohlcuje elektromagnetické žiarenie všetkých vlnových dĺžok dopadajúce na jeho povrch. Zjednodušene povedané: čím viac sa čierne teleso zohrieva, tým viac sa jeho farba mení z červenej cez žltú po bielu (napr. ako kus železa v kováčskej vyhni). Ak dosiahne vysokú teplotu, môže sa táto farba javiť dokonca až modrá.

Komentáre

  1. Riesim otazku osvetlenia akvaria.
    Chcel by som svetlo s 8000K. Bezne dostupne led pasiky maju 6000K. Ak k nim pridam modry pasik dosiahnem tym vo vysledku aj viac Kelvinov? .Alebo len pridam farebne spektrum?
    Dakujem

    • Dobrý deň,
      pridaním modrého LED pásu nezvýšite hodnotu Kelvinov, iba pridáte farebné spektrum, v tomto prípade k studenej bielej farbe svetla.

  2. Dobrý deň prajem, chcem sa spýtať jednu technickú otázku. Prevádzkujem malú predajňu pečiva a niečo nám vysušuje pečivo. Niekde som zachytil info, že nie každý zdroj svetla je vhodný pre takéto účely. vedeli by ste mi doporučiť zdroj, ktorý by nevysušoval. ďakujem

    • Dobrý deň,
      ak používate staré, klasické neónové trubice, je možné, že práve nimi vyžarované teplo môže spôsobovať vysušovanie pečiva. Pri LED trubiciach je toto teplo minimálne (v ponuke máme túto, určenú pre pečivo: https://www.goled.sk/led-trubica-t8-120-cm-18w-pecivo/ ). Ďalším faktorom môže byť aj vzdialenosť zdroja svetla od pečiva, čiže ak máte pečivo vyložené v policiach, ktoré sú osvetľované klasickými trubicami, môže to spôsobovať vysušovanie.

  3. Dobry den…uvazujem o vonkajsom solarnom led osvetleni. Da sa s tymto tipom lamp dostatocne osvetlit vonkajsi priestor…alebo skor volit klasicky elektricky reflektor?
    Dakujem
    Martin

    • Dobrý deň,
      áno, záleží však aký veľký priestor potrebujete osvetliť, z akej výšky a koľko lámp by ste chceli k tomu použiť. Ak potrebujete pomôcť s výberom, resp. poradiť, napíšte nám na obchod@goled.sk

  4. Ked mam prenosne led osvetlenie 6000K ako by som ho mohol regulovat napriklad v rozsahu 3500-6000 K .

    • Dobrý deň,
      ak nemá LED reflektor takú funkciu, resp. iné čipy, než tie s teplotou 6000K, tak to nie je možné.

  5. Chcem sa spýtať, či sa môže lampa – denné svetlo – používať v kancelárii bez okna, len s osvetlením – počas pracovného dňa napr. doobeda alebo v určitých cca 1/2 hodinových intervaloch? Ak áno, aká farba svetla by mala byť? Ďakujem za odpoveď.

    • S neutrálnou (dennou) bielou určite nič nepokazíte, je to tá “zlatá stredná cesta”.

Pridať komentár