Ako si vybrať dokonalé osvetlenie do vášho interiéru?

Osvetlenie dodáva interiéru charakter, atmosféru a výrazne vplýva aj na náladu v domácnosti. V neposlednom rade spĺňa aj praktickú funkciu. Pri výbere správneho osvetlenia teda musíte dbať na viacero faktorov.

Rozmiestnenie zdrojov umelého osvetlenia tak, aby rešpektovali prirodzené svetlo a zároveň bola dosiahnutá žiadaná atmosféra a funkcionalita, patrí k základným komponentom dobrého interiérového dizajnu. No žiaľ i k tým najzanedbávanejším, najmä ak si domácnosť zariaďujeme sami, bez profesionálneho návrhu.

Aby z nich nebolo viac škody ako osohu, je vhodné pri inštalácii a aranžovaní svietidiel dodržiavať určité princípy. Myslite aj na dostatok prírodného svetla, resp. jeho využiteľnosti. Ak totiž zanedbáte svetlo, vyjdú nazmar aj všetky vaše starostlivo premyslené aranžmány nábytku a ostatných doplnkov.

Rôzne druhy osvetlenia v obývačke spojenej s kuchyňou a chodbou

Všeobecné pravidlá výberu osvetlenia

I keď výber dizajnu samotných svietidiel by mal sledovať štýl ostatných funkčných a dekoračných prvkov v miestnosti, ešte predtým ako sa doň pustíte, je dobre oboznámiť sa aj s praktickými úlohami, ktoré by malo umelé osvetlenie plniť. Popri štýle dbajte aj na to, akej farby sú steny či kusy nábytku. Príliš svetlé či lesklé budú svetlo rozptyľovať, tmavé či matné presne naopak, pohlcovať. To vám následne pomôže ujasniť si užšie kritériá výberu, a v istom zmysle ho i zjednodušiť.

Dbajte aj na tienidlá, snažte sa využiť zrkadlá na dômyselný odraz svetla do priestoru, experimentujte s vertikálnym osvetlením a preskúmajte technologické novinky ako sú smart osvetlenie, senzory pohybu a denného svetla, či možnosti optimalizácie energetickej spotreby.

Celkové, ambientné osvetlenie má nahrádzať prirodzené svetlo vždy, keď ho nie je dostatok. Teda hlavne v noci, pri pochmúrnom a zamračenom počasí, alebo v miestnostiach s nedostatočne veľkými oknami. K svietidlám, ktoré ho zabezpečujú patria lustre, stropné svietidlá (LED panely) alebo závesné lampy so žiarovkami. Táto funkcia osvetlenia spravidla nebýva opomínaná, no nie je však jedinou, na ktorú je potrebné pri plánovaní myslieť.

Moderná žiarovka so svetelným nápisom Love zavesená na lane

Účelové osvetlenie, ako už názov napovedá, slúži na konkrétny účel – čítanie, práca na počítači, varenie, aplikácia mejkapu a podobne. Dosiahnete ho stolovými lampami, riešeniami pre kuchynskú linku (napr. LED pás alebo trubicové svietidlo) alebo osvetlením zrkadla. Pri voľbe tohto druhu svietidiel vám pomôže zvážiť, čo všetko budete v danej miestnosti robiť.

Účelové osvetlenie v podobe stolovej lampy a osvetlenom zrkadle

Osvetlenie dodávajúce dôraz dolaďuje celkovú atmosféru tým, že priťahuje pozornosť na vybrané dekorácie, dôležité objekty i na architektonické črty v interiéri. Na druhej strane dokáže tiež „ukryť“ prípadné nedostatky, či na pohľad menej atraktívne predmety. Na oba tieto zámery budú vhodné správne nasmerované bodové LED svietidlá, žiarovky s rámikmi, nástenné lampy alebo závesné lampy nad kuchynský stôl s dizajnovou filament žiarovkou, či osvetlenie v sklenených vitrínach. Príjemnú atmosféru však vedia perfektne doplniť aj sviečky.

Ani pri jasnejšom vedomí cieľa, ktorý chcete inštaláciou svietidiel dosiahnuť nič nepokazíte, ak si pripravíte jednoduchý plán osvetlenia. Zakomponujte doňho situačnú polohu miestnosti v rámci domu alebo bytu, orientáciu a veľkosť okien, rozmiestnenie nábytku, dominantné objekty a všetky účely využitia priestoru. Myslite i na farby stien, nábytku a doplnkov, ich štýl a dizajnové detaily.

Rôzne druhy osvetlenia v obývačke spojenej s kuchyňou

Snažte sa skĺbiť užitočnosť a vizuálnu príťažlivosť osvetlenia. Možnosť stlmenia jasnosti svetla robí svietidlo prispôsobivejším na viacero účelov. Regulátory (stmievače) svetiel by ste preto mali aplikovať všade, kde je to možné.

Výber svetelného zdroja

Výber svetelného zdroja by mal v prvom rade zohľadňovať svetelný tok, resp. svietivosť (udávanú v lúmenoch). Vďaka tomuto údaju si viete zvoliť to správne osvetlenie pre vašu domácnosť. Výkon (udávaný vo Wattoch), je podstatný kvôli odhadu energetickej spotreby. Teplota vyžarovaného svetla ovplyvňuje celkovú atmosféru – nižšia teplota, okolo 2000-3000K (trochu paradoxne produkuje svetlo označované ako “teplejšie”) má bližšie k žiari sviečok, vyššia, okolo 6000 a vyššie, je nazývaná ako studená biela.

Medzi týmito dvomi spektrami je tzv. neutrálna biela, nazývaná aj dennou bielou. Každá z týchto farieb svetla je vhodná do iných typov miestností, teplá do oddychových (spálňa, obývačka), neutrálna napríklad do kuchyne alebo kúpeľne. Studenú môžete zvoliť ako podsvietenie kuchynskej linky. Toto tzv. modré svetlo, typické pre vyššie teploty svetla získalo v posledných rokoch veľa pozornosti pre jeho údajný negatívny vplyv na ľudský biorytmus a nemusí byť najvhodnejšie pre večerné osvetlenie.

Porovnanie farieb svetla

Uhol svietenia je dôležitý v tom prípade, ak chcete osvetliť konkrétne predmety, prípadne využiť osvetlenie prostredníctvom bodového osvetlenia nad kuchynskú linku. Úzky uhol svietenia môže spôsobiť, že budete mať tmavé alebo tienisté miesta. Tvar svietidiel je dôležitý, ak má plniť aj dekoračnú funkciu.

Uhol svietenia 38°Uhol svietenia 45°Uhol svietenia 60°Uhol svietenia 90°Uhol svietenia 120°Uhol svietenia 270°

Typy svetelných zdrojov:

  • klasická žiarovka s volfrámovým vláknom vo vákuu, alebo inertnom plyne. Štandardná žiarovka je lacnejšia, no vydrží kratšie. Dostanete ju vo viacerých tvaroch, veľkostiach i svietivostiach.
  • halogénová žiarovka má o čosi dlhšiu trvácnosť ako klasická. Zahrieva sa však na vysokú teplotu a nie je energeticky výhodná. Využíva sa predovšetkým v priemysle.
  • žiarivková trubica (fluorescentná) ide o „klasickú neónku“, má vyššiu účinnosť a nižšiu spotrebu energie, ale produkuje chladnejšie svetlo (s vyššou teplotou).
  • LED svetelné zdroje – týmito viete nahradiť všetky predchádzajúce. Ponúkajú kombináciu nízkej spotreby, vyššieho svetelného výkonu a širokého farebného spektra.

Osvetlenie miestností

Aké sú špecifiká jednotlivých miestností v dome a ako pristupovať k výberu primeraného osvetlenia?

Hala a schodisko

Vstupná miestnosť nemusí byť vždy vybavená oknami, preto je dobré použiť výraznejší luster, prípadne závesnú lampu so silnejšou žiarovkou. Ak nemáte priestor na použitie závesnej lampy, použite prisadený LED panel.

Silnejšie osvetlenie vo vstupnej hale bytu.

Osvetlenie schodov býva často podceňované a zanedbávané. Svetlo smerujúce zo stropu a stien môže vrhať na schodisko tiene, ktoré budú chôdzu po ňom skôr sťažovať. Ideálne je preto umiestnenie zdrojov svetla na úrovni podlahy (jednotlivých schodov), napr. v podobe LED pásov.

Osvetlené schody LED pásmi

Obývačka

Zvyčajne najväčšia miestnosť v dome, alebo byte, a tiež centrum viacerých spoločenských aktivít, si vyžaduje osvetlenie vhodné pre rodinný relax, zábavu, či pozeranie televízie. Veľmi záleží aj na atmosfére a nálade, ktorú v nej chcete navodiť a ktorú musí svetlo podporovať. Ak máte sadrokartónový strop, ideálnym riešením môžu byť pre vás LED panely. Bodové však odporúčame len ako doplnkové, ak máte obývačku spojenú s jedálňou, nad stôl môžete umiestniť závesné lampy ako dizajnový doplnok.

Závesné lampy v obývačke spojenej s kuchyňou

Veľká, nadrozmerná stojanová lampa sa dá spojiť s párom lámp nástenných, rovnomerne rozložené bodové osvetlenie v strope zasa s osvetlením zabudovaným v nábytku (napríklad v knižnici) a krb môžete skombinovať s radom teplých nástenných svietnikov rozmiestnených po obvode miestnosti.

Bodové osvetlenie v obývačke

Viac informácií, tipov a trikov o osvetlení obývačky.

Jedáleň

Tu by mal byť hlavný zdroj svetla umiestnený priamo nad stolom a luster je riešením, ktoré sa ponúka samo. Pri tom množstve štýlov dostupných na trhu sa nájde niečo pre každú jedáleň. Pre miestnosť s dlhším jedálenským stolom by mohli byť dve identické závesné lampy, umiestnené po tretinách dĺžky stola ideálnym riešením.

Závesné lampy v jedálni

Kuchyňa

V kuchyni je potrebné osvetliť ako celú miestnosť, tak i kuchynskú linku, drez a skrinky, v ktorých skladujete riad a zásoby. Štandardným prístupom býva využitie bodového LED osvetlenia alebo LED panelov. Vrhá však aj viac tieňov, preto buďte opatrní a dobre zvážte, čo bude jednotlivým svetlám stáť v ceste. Smerovateľné spotové svietidlá ponúkajú možnosť zmeny orientácie, čo umožňuje vysporiadať sa s nežiadúcimi tieňmi podľa situácie. Toto osvetlenie však ponúka užší uhol svietenia, čo môže v konečnom dôsledku znamenať tmavé či tienisté miesta.

Moderná kuchyňa s rôznymi druhmi osvetlenia

Nad linkou by mali byť silné pozdĺžne svetlá (napr. LED pásy alebo trubicové svietidlá) poskytujúce dostatok komfortu pre všetky aktivity spojené s varením a umývaním riadu. Zabúdať by ste nemali na sporák (osvetlenie býva súčasťou odsávacej jednotky, ale nemusí byť postačujúce), ani na skrinky, ktoré otvárate najčastejšie (senzorické zapínanie tu určite nájde svoje využitie). Tlmené svetlo vo vnútri presklených skriniek s dekoratívnym riadom je esteticky veľmi pôsobivým efektom.

Osvetlené skrinky v kuchyni

Viac informácií, tipov a trikov o osvetlení kuchyne.

Spálňa

Keď príde na čas strávený spánkom, čím väčšiu tmu v spálni máte, tým lepšie. Na osvetlenie sa teda budete spoliehať skôr vo večerných chvíľach pred spaním a ráno po prebudení. A čítanie, obliekanie, či romantické chvíle vo dvojici môžu vyžadovať pomerne odlišné svetlo. Stmievateľné lampy preto iste nájdu svoje opodstatnenie i v spálni. Stropná lampa s tmavším tienidlom, prípadne veľký ventilátor so svetlom uprostred, budú skvele dopĺňať stolové lampy na nočných stolíkoch a pozdĺžne svetlo nad zrkadlom.

Stropná lampa a stolové lampy na nočných stolíkoch v spálni

Viac informácií, tipov a trikov o osvetlení spálne.

Kúpeľňa

V kúpeľni sa osvedčí ako najpraktickejšie bodové osvetlenie, lebo nebude zbytočne zavadzať. Po stranách môžete umiestniť aj užšie nástenné elektrické svietniky. Na strop môžete umiestniť LED panely. Ak chcete svetlo aj do sprchového kúta, myslite na správne IP krytie.

Bodové osvetlenie v sprche

Dokonalým osvetlením pre zrkadlo sú malé matné žiarovky po jeho obvode, aké poznáte zo zákulisných záberov z maskérní. Jednoduchším variantom je dlhé svetlo po celej šírke zrkadla umiestnené pod jeho horným rámom alebo osvetlenie zrkadla LED pásom.

Osvetlené LED zrkadlo v kúpeľni

Viac informácií, tipov a trikov o osvetlení kúpeľne.

Kancelária

Ak máte doma i kanceláriu, priamo osvetlená by mala byť predovšetkým pracovná plocha, čiže stôl, monitor a klávesnica. Stolové lampy s pohyblivým, nastaviteľným ramenom sa často hodia presne na tento účel. Pri dostatku priestoru však môžete vyskúšať aj veľkú samostatne stojacu lampu, prevísajúcu ponad stôl do uhla, alebo oblúka.

Stolová a samostatne stojaca lampa v kancelárii

Trendy v osvetlení interiéru

Dizajn domácich svietidiel nie je o nič menej inovatívny ako v iných odvetviach spotrebného priemyslu a rovnako dobre sa aj prispôsobuje trendom interiérového dekoru. Univerzálne aplikovateľnými sú mäkké zlaté tóny stojanov a závesných kovových konštrukcií v jednoduchom
prevedení, kombinované s bielymi sklenenými tienidlami.

Zlatá dizajnová stojaca lampa vedľa kresla

Populárne je aj industriálne retro – hrubé tvary, galvanizovaná oceľ a „edisonovské“ žiarovky v nostalgickom zaoblení a s výrazným vláknom (táto technológia je označovaná ako filament LED). Lustre nájdete v štýle Art-deco, aj inšpirované svojimi masívnymi sviečkovými predchodcami zo sál stredovekých hradov.

Moderná lampa s veľkou odhalenou žiarovkou

LED osvetlenie je stále lacnejšie a ich využitie sa rozšírilo do všetkých druhov svietidiel. Podobne je tomu i so smart technológiami zabezpečujúcimi centralizované ovládanie a monitoring osvetlenia pohodlným dotykom displeja smartfónu, alebo tabletu.

Moderné závesné lampy v dizajnovom interéri

Najčastejšie chyby pri výbere osvetlenia

Čoho sa pri realizácii domáceho osvetlenia vyvarovať?

  • Spoliehanie sa na jediný zdroj osvetlenia v miestnosti. Jedna lampa obyčajne nedokáže pokryť všetky nároky, ktoré sa na zdroje osvetlenia môžu časom objaviť.
  • Zlý výber farby svetla môže spôsobiť, že vám osvetlenie bude „dráždiť“ oči.
  • Príliš ostré svetlo (s vyššou intenzitou) priamo nad hlavou pôsobí neprívetivo, miestami i odpudzujúco.
  • Ak to preženiete s bodovým osvetlením, váš strop bude vyzerať ako ementálsky syr. Takisto pri bodovom osvetlení je užší uhol svietenia.
  • Stmievače svetla nesmú chýbať. Sú tým, čo dodáva flexibilitu a dovoľuje vyladenie atmosféry do dokonalosti.
  • Zle umiestnené vypínače robia ovládanie svetiel zbytočne namáhavým. Ergonomické umiestnenie je zhruba jeden meter nad podlahou a 5 cm horizontálne od zárubne dverí.
  • Kto povedal, že v šatníku musí byť tma? Jeho osvetlenie vám výrazne uľahčí život. Senzory na dvere či pohyb rukou sú tým pravým riešením.

Pridať komentár