Čo je uhol svietenia a aký si vybrať?

Uhlom svietenia žiarovky alebo svietidla sa myslí uhol, pod ktorým žiari svetlo do priestoru. Svetlo je ale v priestore roztrúsené. Teda aj po istej hranici uhla svietenia svetlo ešte stále svieti, ale už neosvetľuje, je príliš slabé.

Väčšinou sa preto pri určovaní uhla svietenia berie do úvahy tá časť vyžarovaného svetla, ktorá žiari aspoň 50% intenzitou oproti tomu, čo žiarovka alebo svietidlo vyžaruje kolmo (teda v bode, kde svieti najviac). Napr. žiarovka s uhlom svietenia 60° v skutočnosti vyžaruje svetlo aj širšie, aj za hranicou 60°, ale svetlo za 60° je už slabšie ako 50% intenzity svetla, ktoré na vás dopadne, ak stojíte priamo/kolmo pod žiarovkou.

Ak svietidlo žiari “na všetky smery”, uhol svietenia je 360​​°. Ak svietidlo vyžaruje úzky svetelný lúč, uhol vyžarovania môže byť iba 8°. Z obrázkov najtypickejších uhlov svietenia by malo byť všetko jasnejšie.

Uhol svietenia 38°Uhol svietenia 45°Uhol svietenia 60°Uhol svietenia 90°Uhol svietenia 120°Uhol svietenia 270°

Aké faktory ovplyvňujú uhol svietenia?

LED čip

Rôzne typy LED čipov majú rôzne uhly svietenia:

  • SMD (surface mounted diodes) čipy ako prvé umožnili LED svietenie v širších uhloch – uhol svietenia majú štandardne 120° a viac.
  • Power LED čipy boli (už sa nevyrábajú) pomocou optiky upravené tak, že svietidlá s týmito čipmi väčšinou svietili úzko – 30° až 60°.
  • COB (chip on board) sú väčšinou niekde medzi, v závislosti od svietidla, od 60° do 120°.
  • LED filament, resp. LED vlákno vyžaruje svetlo v 360° ako klasické wolfrámové žiarovky.

Uhol svietenia nie je až tak daný použitým čipom, ale najmä optikou, ktorá svetlo koriguje do požadovaného uhlu.

Optika

Optika svietidla môže svetlo buď sústreďovať, tzv. fokusovať, alebo rozprestierať v priestore. Vďaka použitiu správnej šošovky tak dokážete z čipu vyžarujúceho svetlo pod uhlom 45° sústredením dosiahnuť silnejší lúč svetla pod uhlom napríklad 8°, ktorý dosvieti na väčšiu vzdialenosť. Takto je to napríklad u fokusovaných reflektorov, ktoré sa často používajú na osvetlenie vzdialenejšieho cieľa bez oslnenia okolia.

  • Prečo je dobré svetlo sústreďovať? Pretože tým pri rovnakej spotrebe (watt) a rovnakom svetelnom toku (lúmen) dokážeme dostať silnejšie, sústredenejšie svetlo. Ak potrebujeme osvetliť len konkrétnu plochu napr. menší billboard, správnym výberom uhla svietenia bude namiesto 30W reflektora stačiť 20W s užším uhlom svietenia.
  • Prečo je dobré svetlo rozprestierať? Niekedy máte umiestnenie svietidiel dané. Ak sú svietidlá pomerne vzdialené, pre celkové osvetlenie je lepšie používať širší uhol svietenia. Na osvetlenie tak potrebujete vyšší svetelný tok a vyššiu spotrebu (viac lúmenov, viac wattov), ​​ale zase menej svietidiel. Navyše svietidlá so širokým uhlom svietenia môžu rušiť oslňovaním.

Umiestnenie a smerovanie svietidla

Pri výbere správneho uhla svietenia je dôležité vedieť, čo od danej žiarovky alebo svietidla očakávate a kde bude umiestnené.

  • Ak máte nástenné alebo stropné svietidlo s klasickými žiarovkami E27, ktoré sú zaskrutkované tak, že svietia smerom do stropu (pričom chcete osvetľovať priestor pod svietidlom), je použitie žiaroviek s úzkym uhlom svietenia nevhodné. U takéhoto svietidla je potrebné použiť žiarovky s čo najširším uhlom svietenia, tzn. 270° a viac.
  • Na druhú stranu do zapustených stropných svietidiel nemá zmysel vyberať žiarovky s uhlom vyžarovania nad 180°, pretože by bolo svetlo sčasti zbytočne vyžarované smerom “do stropu”.
  • Pri bodových svietidlách, ak chceme uchovať silný lúč svetla a súčasne neoslňovať okolie, je najčastejšou voľbou uhol od 38° do 60°. Naopak, ak chceme stropným svietidlom osvetliť priestor, je vhodné vybrať uhol vyžarovania od 90° do 140°.

Výška stropu

Ďalším faktorom pre výber správneho uhla svietenia je vzdialenosť, z ktorej budeme vybraný priestor osvetľovať.

  • Pokiaľ máme nižší strop a chceme osvetliť priestor, použijeme skôr širší uhol svietenia.
  • Ak máme naopak vysoký strop, tak na osvetlenie rovnakej plochy môžeme použiť svietidlo s užším uhlom svietenia. Ale nezabudnite, ak použijete užší vyžarovací uhol, zvýšite intenzitu svetla, ale zmenšíte veľkosť osvetlenej plochy z rovnakej výšky. Tzn. svietidlá musia byť rozmiestnené hustejšie.

Hlavné alebo dekoračné osvetlenie?

Rovnako dôležité ako umiestnenie je vedieť, či bude svietidlo hlavným osvetlením priestoru alebo len doplnkovým/dekoračným osvetlením.

  • V domácnosti sa do podhľadov alebo do nábytku väčšinou používajú LED pásy so 120° uhlom svietenia. Ich použitie je rozšírené v kuchyniach na osvetlenie pracovnej plochy. Tu sú schopné pri výbere dostatočne výkonného pásu plnohodnotne nahradiť štandardne používané svietidlá a osvetliť pracovnú dosku aj na miestach, kam iné svietidlo nemôžete umiestniť.
  • Ako doplnkové osvetlenie sú efektné aj interiérové ​​reflektory s úzkym uhlom svietenia (20°-45°), pomocou ktorých dokážete silným lúčom svetla osvetliť len vybranú plochu bez zbytočného oslnenia okolia. Často sú používané v obchodných priestoroch na osvetlenie tovaru alebo výkladov.

Aké uhly svietenia si vybrať?

Demonštrovať, ako si správne vybrať uhol svietenia, sa pokúsime na dvoch typoch produktov, kde sa uhly svietenia riešia asi najintenzívnejšie.

LED reflektory

U reflektorov si podľa použitia vyberajte uhly svietenia takto:

  • Pre osvetlenie konkrétnej časti steny alebo podlahy odporúčame LED reflektory so šošovkou s uhlom svietenia 60°.
  • Pre klasické osvetlenie čo najväčšej plochy (záhrada, parkovisko, apod.), aj pri vonkajšom použití, odporúčame použiť niektorý z reflektorov so 100° uhlom svietenia alebo väčším.

Bodové LED svietidlá

Sem môžeme zaradiť aj priamo bodové svietidlá, ktoré majú zdroj svetla už v tele svietidla, ale aj bodové žiarovky GU10 alebo MR16. Ako príklad si uveďme priestor 4x4m, ktorý chceme osvetliť na intenzitu 100lx, pričom strop má výšku 2,3m.

Podľa našich preferencií môžeme:

  • Použiť svietidlo so širokým uhlom svietenia 120°. Pre dosiahnutie požadovanej intenzity je nutné počítať so svietidlom so svetelným tokom cez 1600lm, čiže asi 20W LED svietidlo.
  • Alebo použiť bodové svietidlá s uhlom svietenia okolo 40°. Na danú miestnosť musíme potom umiestniť rovnomerne cca. 9ks svietidiel so svetelným tokom cez 180lm, čiže asi 3W LED svietidlá.

Ako vidíte, neexistujú presné pravidlá a odporúčania pre výber správneho uhla svietenia. Všetko záleží na konkrétnych podmienkach vašej osvetľovanej plochy a vašich preferenciách.

Komentáre

  1. Dobry den,
    potrebovali by sme do noveho domu zakupit bodove LED svetal. nevieme sa pohnut.
    Vedeli by ste nam prosim pomoct?
    Mohli by sme vam poslat podorys domu

    • Dobrý deň, prosím, zavolajte nám na 0908 228 766. Radi pomôžeme.

  2. Dobry den, potrebujeme vyrovnat krivy strop v obyvacke sadrokartonom a chceli by sme do neho zapustit bodove svetla. Nie sme si vsak isti, aky uhol svietenia pri akom pocte ziaroviek by bol najvhodnejsi, aby svetla nebolo malo, ale ani privela. Tiez by sme chceli vediet, ci by nam stacili 3W ziarovky, jedna sa o plochu 6 x 3,5 m. Mozem Vas kontaktovat telefonicky na horeuvedenom tel. cisle?

    • Už vám posielame email a môžeme si aj zavolať. 😉

  3. Dobry, davame do detskej sadrokarton, 4,45×5 m, vyska 2,5m, a chceme dat bodovky led a jednu klasickú lampu do stredu.
    Viete nam poradit ako rozmiestnit, kolko ziaroviek? Docitala som sa pravidlá:
    1 m od stenu/ rohu,
    50 cm od skrine
    120 stupnove
    A vychadza.mi 1ks.3W na 1m2… Teda ak.dam ” po obvode izby”, kedze vvstrede je luster, tak asi 15 ks? Zda sa mi to vela.
    Najma by s potrebovala zodpovedat otazku; pod oknom.budu pisacie stoly, kedze lustet budu mat za chrbtom, chcela by som led bodovkami.aj stoly osvietit. Kedze deti mam male, len si kreslia a vyrabajupri stole, stol
    Lampu im nedavam,…ked.ma.stol.sirku 60 cm tak ked dam.bodovky 50 cm.od steny tak.si nebudu clonit?
    Dakujem.

    • Dobrý deň,

      ak budete mať v strede luster, tak Vám stačí 12ks 3W. Pri stole môžete dať tie 3W LED svietidlá/žiarovky aj bližšie, aby si deti neclonili, tak na 35-40cm. V prípade akýchkoľvek otázok ma, prosím, kontaktujte telefonicky na čísle 02/222 008 88 alebo emailom na gyori@goled.sk.

  4. Dobry den chcel by som do izby 4,6x8m pouzit led bodove svetla s uhlom svietenia 38. Potreboval by som poradit kolko takych led svetiel (400lm)pouzit ak sa budu osadzat dve vedla seba. Dakujem

    • Dobrý deň, do miestnosti 4,6x8m budete potrebovať 20 kusov LED svetiel so svetelným tokom 400lm. Nakoľko by ste chceli použiť svetlá s uhlom svietenia 38°, teda užším, dbajte na správne rozmiestnenie svetiel, aby vám nevznikali tmavé miesta. V prípade akýchkoľvek otázok nás, prosím, kontaktujte telefonicky na čísle 02/222 008 88 alebo emailom na obchod@goled.sk

Pridať komentár