Modré svetlo predchádza prejedaniu sa!

Nová vedecká štúdia priniesla zaujímavé zistenia. Pri jedení jedla osvetleného modrým svetlom sa mužom, ktorí ho konzumovali, podvedome javilo veľmi podozrivé, pretože malo neprirodzené farby. Išlo o psychickú reakciu, ktorá predišla prejedaniu sa bez toho, aby sa znížil pôžitok z jedla.

Infografika - Modré svetlo predchádza prejedaniu sa

Štúdia však zistila, že ženy neboli pri jedení pod modrým svetlom nijak ovplyvnené. Vedci sa domnievajú, že dôvodom je rozvinutejšie spoliehanie sa na čuch pri posudzovaní potravín a ich čerstvosti.

Vedecký tím z Arkansaskej univerzity na čele s Han-Seok Seom tvrdí: „Keďže sa v prírode nachádza prirodzene modrá strava iba veľmi zriedkavo, ľudia môžu mať pochybnosti o tom, či je dané jedlo bezpečné konzumovať.“

Výsledky štúdie boli publikované v najnovšom vydaní magazínu Appetite. Štúdie sa zúčastnilo 112 ľudí, ktorí boli požiadaní, aby zjedli ten istý pokrm pri osvetlení s rôznymi farbami.

Aj napriek tomu, že jedli rôzne množstvá palaciniek a omeliet, výsledky dotazníkovej časti štúdie ukázali rovnakú úroveň spokojnosti účastníkov štúdie.

Posledné štúdie dokazujú, že obezita môže skrátiť život až o 8 rokov, alebo môže spôsobiť dve dekády zdravotných problémov. S využitím počítačového modelovania vedci zistili, že cukrovka a srdcové ochorenia môžu človeka trpiaceho obezitou obrať o viac ako 19 rokov zdravého života.

V prípade veľmi obéznych ľudí s BMI (Body Mass Index – index telesnej hmotnosti) nad 35 je doba skrátenia životného priemeru od 1 do 8 rokov. Na základe výsledkov a počítačovej modulácii sa predpokladá, že život ľudí s nadváhou a s BMI 25 až 30 bude kvôli obezite skrátený až o 3 roky.

Konzumácia stravy pri modrom svetle, resp. pri studenej bielej by tak mohla pomôcť mužom trpiacich obezitou zmierniť ich stravovacie návyky a zabrániť prejedaniu sa.

Pridať komentár