Ako na osvetlenie gastronomickej prevádzky?

Jednou z najdôležitejších vlastností dizajnu gastronomickej prevádzky je jej osvetlenie. Správny vplyv osvetlenia môže umocniť zážitok zákazníka, kvôli nesprávnemu osvetleniu sa zákazník už nemusí vrátiť. Prečo je osvetlenie tak dôležité a ako vybrať ten správny druh?

Osvetlenie reštaurácie

Priestor a farby

Ak máte možnosť, myslite na dostatok prírodného osvetlenia. Veľké okná, svetlejšie steny a voľný priestor zabezpečia, že umelé osvetlenie budete potrebovať menej. Týmito krokmi dokážete znížiť svoje náklady, vizuálne lákať zákazníkov z ulice a odlíšiť sa od ostatných. Hoci dĺžku denného svetla nie je možné regulovať, stále môžete využiť rolety a tienidlá, aby ste zabránili priamemu slnečnému svetlu.

Osvetlenie kaviarne

Pri správnom osvetlení môžeme brať do úvahy aj odrazy od svetelného zdroja do priestoru. Ak máte na stenách obrazy, ktoré rozptyľujú svetlo, môže to mať vplyv na celkové osvetlenie priestoru. Dbajte aj na rozmiestnenie stolov a zariadenia prevádzky, aby nevznikli tmavé miesta

Dôležitý je aj výber farieb. Tmavý nábytok, tmavá podlaha, tmavý stol či jedálny lístok – to všetko pohlcuje svetlo. Vo výsledku sa tak môžete dopracovať k oveľa tmavším priestorom, než s akými ste rátali na začiatku. Naopak, príliš svetlý a lesklý povrch bude svetlo odrážať.

Vonkajšie osvetlenie prevádzky hrá rovnako dôležitú rolu, ako to vnútorné. Nasvietený vchod, logo, ponuka, či okenné rímsy vedia zaujať a často aj prilákať nových zákazníkov. Pri osvetlení vchodu môžete použiť reflektor s pohybovým senzorom, ktorý sa zapne len vtedy, ak senzor zaznamená pohyb.

Rôznorodosť svetla

Dnes už neslúži osvetlenie reštaurácie, baru alebo kaviarne iba ako čisto praktická vec. Prevádzky, ktoré sa snažia čo najviac zlepšiť komfort svojich zákazníkov sa vyslovene hrajú s osvetlením, menia jeho intenzitu pre raňajky, obedové menu, večernú atmosféru alebo spoločenské akcie. Preto stojí za zváženie výber osvetlenia, pri ktorom je možné meniť farbu osvetlenia, čím dosiahnete živú atmosféru počas dňa a útulnú počas večera.

Osvetlenie môžeme rozdeliť na 4 zóny. Tieto zóny by mali byť ovládateľné nezávisle:

  • hlavné – malo by osvetliť celú prevádzku. Odporúčame osvetlenie prostredníctvom LED panelov.
  • pracovné – dbajte na vyššiu svietivosť, najmä na miestach, kde sa pripravujú pokrmy a nápoje. Môžete využiť LED panely, do kuchyne odporúčame aj trubicové svietidlá.
  • akcentné (doplnkové) – osvetlenie napríklad nad stolmi alebo barom. Môžete využiť bodové osvetlenie alebo závesné lampy. Pri závesných lampách odporúčame dbať na dĺžku káblu, aby ste predišli úrazom.
  • dekoračné – osvetlenie vitrín, barových pultov alebo vinoték. Vhodným osvetlením môže byť LED pás.

Všetky druhy osvetlenia vo vašej prevádzke by mali tvoriť akúsi symbiózu, najmä vtedy, ak chcete svietiť nielen efektívne, ale aj ekonomicky. Nasvietiť dokážeme nielen stoly a strop, ale aj bočné steny. Neexistuje norma, ktorá by priamo určovala, koľko svetla musíte mať minimálne. Je to všetko na vás, ako využijete danosti priestoru a ako ho nasvietite.

Večera pri sviečkach

Využite inteligentné osvetlenie

Rôzne technické vymoženosti nám dávajú dostatočne veľký priestor, ako sa osvetliť gastronomickú prevádzku. Jednoduchým príkladom sú senzory. Využitím časovača môžete nastaviť čas, kedy prejde vaša prevádzka z prírodného svetla na klasické alebo naopak, postupne vypínať osvetlenie v prevádzke s príchodom záverečnej.

Vďaka smart LED osvetleniu, ktorým ovládate osvetlenie pomocou aplikácie v smartfóne dokážete odlíšiť svoje gastroprevádzky od konkurencie. Niektoré smart svetlá ponúkajú RGB osvetlenie a tým pádom veľmi jednoducho dokážete niektoré body alebo celé priestory zmeniť na červené, žlté, modré, zelené alebo inú farbu svetla.

Osvetlenie baru

Pri smart LED osvetlení môže zamrzieť vyššia cena. Potrebujete sa tiež zamyslieť nad logistikou, aby ste mohli dostatočne využiť potenciál svietenia. Na druhej strane vás poteší nižší odber elektrickej energie vďaka LED technológii a tým pádom aj zníženie výdavkov.

Nechajte si poradiť

Osvetlenie gastroprevádzky určite nie je jednoduchá záležitosť, najmä, ak vám záleží na výslednom efekte. S touto problematiku vám môže pomôcť svetelný technik/dizajnér, prípadne agentúry, ktoré sa zaoberajú svetelným dizajnom. Ak nemáte istotu vo svojich rozhodnutiach, je lepšie zveriť priestory do rúk odborníkov, s ktorými ich môžete konzultovať

Osvetlenie slávnostného stola

Harmónia svetiel sa vypláca

Vytvoriť príjemnú, harmonickú gastronomickú prevádzku, v ktorej sa zákazníci budú nielen cítiť dobre, ale aj radi vracať, nie je jednoduché. Tak, ako priestory reštauračnej kuchyne majú obsahovať kvalitné nože, kuchynskú váhu, či riad, tak aj priestory samotnej reštaurácie majú viacero prvkov, ktoré medzi sebou úzko súvisia. Úspech týchto priestorov je priamo závislý na tom, ako sa v nich budú cítiť zákazníci. K zanechaniu dobrého dojmu môže napomôcť aj správne osvetlenie.

Pridať komentár