LED žiarovky zrýchlia vaše Wi-Fi na 100-krát rýchlejšie Li-Fi

LED zdroje svetla majú jednu zaujímavú kvalitatívnu vlastnosť – ak LED žiarovke pridávate alebo uberáte konštantný jednosmerný prúd, množstvo emitovaného svetla sa znižuje alebo zvyšuje, a to okamžite. Tí, čo používajú stmievateľné LED žiarovky, to dobre poznajú.

Teraz si predstavte, že proces stmievania a rozsvietenia zrýchlite tak, že sú pre ľudské oko nepostrehnuteľné, ale špeciálny svetelný prijímač ich rozozná a transformuje na binárny kód jednotiek a núl používané v počítačoch.

Estónskemu startup-u Velmenni sa takto podarilo vlastnosť kmitania emitovaného svetla využiť pre zrýchlenie prenosu internetových dát. V Talline sa im prvýkrát mimo laboratórnych podmienok podarilo spojazdniť tzv. Li-Fi, ktoré na prenos dát medzi dvoma zariadeniami používa namiesto Wi-Fi rádiových vĺn viditeľné spektrum svetla (medzi 400 a 800 THz).

Li-Fi vyžaduje obyčajnú LED žiarovku, špeciálny čip v žiarovke, pripojenie k internetu a svetelný detektor. Čip v rozmedzí nanosekúnd mení dodávaný prúd a LED žiarovka svojim kmitaním vyžarovaného svetla odosiela počítačové nuly a jednotky na svetelný prijímač. Áno, niečo ako pokročilá morzeovka pomocou vypínania a zapínania baterky. Svetelný prijímač následne tieto dáta odošle do zariadenia, napr. počítača alebo mobilu, ktoré ho transformuje do nám zrozumiteľnej podoby.

Výhody a nevýhody

Takýto prenos dát je omnoho rýchlejší ako Wi-Fi. Velmenni už disponuje LED osvetlením, ktoré dokáže prenášať dáta rýchlosťou 1Gbps. Avšak laboratórne testy ukázali, že teoretická rýchlosť môže byť až 224Gbps. Už rýchlosťou 1 Gbps by ste si mohli stiahnuť video v HD kvalite za pár sekúnd. Rýchlosťou 224Gbps by ste mohli stiahnuť až 18 HD filmov za jednu sekundu!

Okrem samotnej rýchlosti je výhodou, že Li-Fi signály z LED žiaroviek sa narozdiel od Wi-Fi signálov nerušia. Môžete ich preto použiť napr. na lietadlách alebo iných miestach, kde sa klasické Wi-Fi použiť nedá. A kým spektrum rádiových vĺn je obmedzené, spektrum viditeľného svetla je 10000-krát väčšie. Tzn. v blízkej budúcnosti sa pravdepodobne neminie.

Nevýhody tejto technológie sú zrejmé. I keď už existuje riešenie na vnútorné priestory, kam dosvieti slnečné svetlo, vonku za dňa je táto technológia nepoužiteľná.

Druhou nevýhodou je, že narozdiel od Wi-Fi, tento signál neprechádza cez prekážky ako steny, či dvere. Avšak tento fakt zvyšuje bezpečnosť prenosu dát. A navyše, sčasti by sa tento problém dal obísť sieťou prepojených žiaroviek, ktoré by na seba “dovideli”.

Li-Fi teda nahradí Wi-Fi alebo nie?

Pravdepodobnejšie je, že Li-Fi bude používané ako doplnok k Wi-Fi, než ako samostatné riešenie pripojenia na internet. Hlavné využitie môže mať v Smart aplikáciách v domácnostiach, kde by LED žiarovky spĺňali 2 funkcie – dodávali by svetlo a zaručovali by dátové spojenie medzi rôznymi zariadeniami vo vašej domácnosti.

Ďalšie možné využitia by mohli byť na miestach ako tieto:

  • veľké otvorené kancelárie,
  • priemyselné priestory, kde sa kvôli bezpečnosti nedá použiť Wi-Fi,
  • lietadlá,
  • komunikácia áut medzi sebou pomocou LED svetlometov,
  • internet a prenos dát cez verejné osvetlenie,
  • či iné priestory, kde nie je problém so svetelnou previazanosťou.

Šéf Velmenni, Deepak Solanki, sa vyjadril, že už majú dohodnuté pilotné projekty, kde svoju technológiu nasadia. Odhaduje, že ku bežným zákazníkom sa ich technológia dostane behom 3-4 rokov.

Li-Fi pomocou LED osvetlenia

Prof. Harald Haas

Okrem Velmenni na vlnu výskumu VLC (Visible Light Communication) nasadli aj ďalšie firmy – Oledcomm a pureLiFi.

PureLiFi založil v roku 2012 sám vynálezca Li-Fi technológie nemecký profesor mobilných komunikácií na Univerzite v Edinburghu, Škótsko – Harald Haas. Pozrite si jeho reč na TED-e z roku 2011, kedy technológiu predstavil. Je fascinujúca!

Pre niektorých zákazníkov sa tak otvára ďalší dôvod, prečo prejsť na LED osvetlenie.

PS: Práve túto stredu sa pureLiFi dohodlo s francúzskym výrobcom priemyselnej svetelnej techniky, že technológiu pureLiFi začnú montovať do ich svietidiel v treťom štvrťroku 2016. Francúzsky Oledcomm je zase už v procese inštalovania svojich Li-Fi zariadení v lokálnych nemocniciach.

Pridať komentár